Mindset, ofwel je gedachten, is de overtuiging die we hebben over onze intelligentie, talenten en kwaliteiten.
Een mindset is een manier van denken en mentale houding die iemand aanneemt.
Uit onderstaande omschrijving wordt al snel duidelijk dat het om alle (denk) processen in ons hoofd gaat.
Ons brein is op een bepaalde manier geprogrammeerd. Deze programmering is het gevolg van alle informatie die in onze hersenen is opgeslagen. Denk hierbij aan emoties, handelingen, overtuigingen, mensen, omgevingen, geuren, kleuren, pijn, ervaringen, beslissingen en nog veel meer. Het grootste deel van deze informatie verzamelen we onbewust in de eerste acht jaar van ons leven. Dat is de kern, die een grote invloed heeft op de rest van ons leven. De hersenen zien de opgeslagen informatie namelijk als waarheid. Ze gebruiken deze “waarheid” als referentiekader bij alle keuzes die we maken. Hierdoor staat onze breinprogrammering aan de basis van alles wat we denken en voelen, maar ook hoe we handelen, reageren, slapen en eten.
Deze breinprogrammering wordt namelijk overgedragen van generatie op generatie, waardoor het lang niet altijd het beste referentiekader is voor jouw situatie.
Zo kun jij je vaak onzeker voelen, het idee hebben dat je hard moet werken om gezien te worden en er altijd voor een ander te moeten zijn en jezelf daarbij voorbij lopen. Of je voelt je zeker en lekker in je vel, je kunt ontspannen wanneer je niet werkt, en kunt goed voor jezelf kiezen en daarmee je gezondheid en welzijn op nummer een zetten.
Het mag duidelijk zijn dat de tweede omschrijving een positievere programmering is en waarschijnlijk een betere invloed op je leven heeft.
Gelukkig ontwikkelen hersenen zich continu en kun je je eigen programmering je leven lang veranderen. Dit gaat echter minder makkelijk als je ouder wordt dan wanneer je jong bent. Het brein is wel flexibel en veerkrachtig alleen houdt het niet zo van veranderingen. Wel kan het brein zeker herstellen van langdurige stress en overprikkeling. Het brein is namelijk zo ingericht dat het energie probeert te besparen. Het brein houdt het graag bij het oude vertrouwde. Dat is de reden dat je vaak weerstand kunt voelen bij de veranderingen die je wil maken. Vandaar dat het verstandig is om veranderingen in kleine stapjes uit te voeren. Wanneer de hersenen goed voor je functioneren, kun je makkelijker omgaan met stressvolle situaties, behoud je het overzicht en kun je beter ontspannen. Dat is precies wat we nodig hebben. Zeker in deze maatschappij waar heel veel wel snel moet gaan.
De eerste jaren van ons leven zuigen de hersenen informatie op als een spons. We nemen alles wat we leren van onze ouders, opvoeders, leraren voor waarheid aan en bouwen hierdoor razendsnel ons onderbewuste breinsysteem. Het onderbewuste kun je zien als een archiefkast met data, zonder emotie en intelligentie. Het leest de signalen uit de omgeving en maakt dan in een razend snel tempo hormonen aan, waardoor we iets voelen en op een bepaalde manier reageren. Dit gebeurt zonder vragen te stellen en zonder goed te beseffen waar de opgeslagen data in het onderbewuste nu eigenlijk vandaan komt. Vaak is dat uit onze kindertijd, want de prikkels die we waarnemen, worden in onze archiefkast direct gekoppeld aan data over de eerste keer dat we een vergelijkbare prikkel ervaarden. Dit geeft direct aan hoe ons onderbewuste ons voor de gek kan houden en ons vaker niet dan wel de waarheid vertelt. De reactie is dan ook vaak gebaseerd op iets wat je eerder al hebt meegemaakt en niet op het NU! In feite speelt ons brein dus continu een herhaling af van alles wat er in het verleden is gebeurt. We noemen dit ook wel de automatische piloot.
Is deze informatie die we in onze vroege jeugd hebben opgeslagen nu nog wel de waarheid? Of is er een andere waarheid die ons op dit moment in ons leven misschien beter past?
Veel van wat er in onze hersenen is opgeslagen, voelt als veilig en vertrouwd. Het kost onze hersenen simpelweg minder energie om deze gebaande paden te bewandelen. Helaas kan dit tegen ons werken als we bepaalde zaken in ons leven willen veranderen.
We programmeren ons zelf nog steeds. Dag in, dag uit. Dat doe je onbewust door herhalingen van gedachten, handelingen, gedragingen en gevoelens. Zo programmeer je je gewoontes. Jouw programmering is bepalend voor hoe jij de wereld en jouw leven ervaart.
Je mindset wordt o.a. gevormd door:
- Je identiteit – Hoe zie jij jezelf
- Je overtuigingen – Waar geloof jij in
- Je mentale reacties – Hoe reageer jij
Wil jij weer baas worden over je gedachten? Over jouw eigen gedachten?
Voor de hersenen is het pas interessant om te veranderen wanneer het relevant genoeg is. Alleen als de meerwaarde van de verandering duidelijk is, zal je brein energie vrijmaken om te besteden aan (her)programmering van jouw onbewuste patronen. Deze meerwaarde wordt voor de hersenen duidelijk door beloning. Indien de beloning die volgt op een bepaald gedrag groot genoeg is, ziet het brein de relevantie om oude gedachten en bijbehorende patronen te vervangen door nieuwe. Dit maakt het vaak heel lastig om doorgevoerde veranderingen op lange termijn vast te gaan houden. Je brein blijft, om energie te besparen, liever doen wat je altijd al deed.
Hulp nodig? Ik wil graag samen met jou, jouw processen aan de hand van mijn kennis goed observeren om patronen, die nu niet meer bij jou passen, te veranderen. Hiervoor heb ik een mooi programma gemaakt om die stappen, stap voor stap, te gaan zetten. Hierdoor krijg je meer grip op je interne (onbewuste) processen en klachten van overprikkeling.
Dit proces kost tijd, aandacht, geduld, energie en vooral heel veel passie. Zie het maar als een puzzel van 10.000 stukjes; die leg je ook niet in een dag. Graag ga ik met jou deze uitdaging aan, om op een leuke en ongedwongen manier een betere versie van jou te creëren. Niet vanuit vluchten dat het nu niet goed is. Nee, vanuit een mindset dat het kan op een andere manier die NU beter bij je past.
Door zelfliefde & bewustzijn meer grip op je leven
Het zijn onze gedachten die ons beperken.
Als je interesse hebt om hier meer van te weten, mag je me een e-mail sturen, bellen of het contactformulier op de website invullen. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.